Glömt lösenordet? Klicka här.

Nytt system styr all teknisk utrustning vid operation

Akademiska sjukhuset i Uppsala har valt att utrusta sina nya operationssalar med ett helt nytt koncept. Ett avan-cerat integrationssystem som i princip styr merparten av salens rumsfunktioner och medicinteknisk utrustning.

 

Ett stort antal toppmoderna operationssalar och behandlingsrum står nu färdiga att tas i bruk i den nya byggnaden Hus 100/101. Tretton av dem har utrustats med det nya konceptet, ett automatiskt centralt system som påtagligt kommer att underlätta, förenkla och effektivisera arbetsflödet under operation och behandling.

– Det integrerar alla viktiga kontrollfunktioner, som bild- och videohantering, operationsbord och ljusstyrning, samt fjärråtkomst i ett enda system. Även inspelning för lagring och utbildning, förklarar Sebastian Brieger, försäljningschef hos tillverkaren Merivaara AB. På sikt räknar han med att den här typen av integrationssystem kommer att vara standard på alla större sjukhus.

– Det känns som en stor ära att vi fick förtroendet att installera vårt integrationssystem till just Akademiska sjukhuset, som ju ligger i toppklass bland svenska sjukhus, säger Sebastian Brieger.

Arne Pettersson, som är sjukhusingenjör och teknisk funktionsansvarig för de nya integrationssystemen, ser den nya tekniken som ett stort och viktigt steg att utveckla arbetet i sjukhusets operationssalar.

– Det här är det första fullständiga integrationssystemet som styr allt i salen, inklusive videokonferenser och inkopplad telefon. Det innebär stora fördelar, inte minst möjligheten med förinställda scenarier, allt med bara en knapptryckning, säger Arne Pettersson.

 

Systemet som utvecklats i samarbete med operationssköterskor och läkare är med andra ord mycket användarvänligt med stora tydliga knappar på en pekskärmspanel. Det bygger dessutom på en öppen arkitektur vilket gör det möjligt att komplettera både nya specialfunktioner och produkter från andra leverantörer. Även ta in nya funktioner allt efter sjukhusets kommande behov.

Gustav Linder, som är specialistläkare i allmänkirurgi, har varit med i upphandlingen och ser fram emot att få arbeta med det nya systemet i skarpt läge. Han ser många fördelar och ger några exempel.

– Vid avancerad titthålskirurgi, som vi jobbar med, är det en stor tillgång att hela tiden ha aktuella röntgenbilder och annan relevant bildinformation tillgänglig på olika skärmar. Det och mycket mer möjliggörs av det här systemet, poängterar han.

 

De nya operationssalarna är nämligen utrustade med flera stora medicinska monitorer på armar i taket, dessutom 10–15 bildkällor. Allt som sker kan filmas, redigeras och arkiveras.

– Under tiden vi opererar kan vi till exempel justera den information vi behöver, vad som visas var och när på de olika skärmarna. Det kan till exempel handla om att vi under en operation behöver titta på en tumörbild som tidigare tagits vid gastroskopi av patientens magsäck. Vi kan ha flera kamerabilder i gång samtidigt och under operationens gång ändra hur och var bilderna ska projiceras och allt efter behov även flytta skärmarna, förklarar Gustav Linder. Han ser också en fördel att systemet kan integreras med vanlig övervakningsutrustning för hjärtfunktion, blodtryck med mera. Det innebär att kirurgen under hela operationen kan överblicka patientens vitala funktioner.

– En kirurg som kanske stöter på problem på natten kan nu dessutom via systemet rådgöra med sin bakjour, som via sin dator kan se operationen live från distans. Även visa exakt hur operationen bör genomföras genom att markera och rita i bilden. Bildsystemet innebär också att man enkelt kan koppla upp studenter och besökare mot operationssalen. De kan alltså vara med och lära under själva operationen utan att som tidigare behöva gå in på salen.

Relaterade produkter